Galatasaray Üniversitesi sınavı aynı gün içinde iki aşamalı olarak gerçekleştirilmektedir. Bu aşamaların soru adedi ve süreleri aşağıdaki gibidir: (*2018 yılında güncellenen sınav sistemi anlatılmıştır!)
I. aşama: 90 Soru (150 dakika 09:00-11:30)
40 Matematik
15 Türkçe
25 Fransızca
II. aşama:
Sözel Bilimler: 40 soru (75 dakika 12:30-13:45)
15 Fransızca, 10 Türk Dili ve Edebiyatı, 3 Genel Tarih, 3 İnkilap, 3 Coğrafya, 3 Sosyoloji, 3 Felsefe
Sayısal Bilimler: 40 soru (75 Dakika 14:15-15:30)
20 Matematik, 10 Fizik, 5 Kimya, 5 Biyoloji
*Sayısal Bilimler Sınavı; Mühendislik ve Teknoloji Fakültesi Bölümleri ile Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümünü,
*Sosyal Bilimler Sınavı ise; Hukuk Fakültesi, İletişim Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin İktisat, İşletme, Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimleri Bölümleri ile Fen Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü, Sosyoloji Bölümü veya Karşılaştırmalı Dilbilim ve Uygulamalı Diller Bölümü’nün Fransız Dili ve Edebiyatı programını tercih edecek öğrenciler için ayrı ayrı düzenlenen sınavlardır.
Sosyal Bilimler veya Sayısal Bilimler için yapılan II.Aşama sınav süresi 90 dakikadır. Adaylar her iki tarafın II. Aşama sınavına arka arkaya girebilirler.
*Felsefe ve/veya Sosyoloji derslerinin Türkçe okutulduğu liselerin öğrencileri Türkçe felsefe ve/veya sosyoloji sorularını, derslerin Fransızca okutulduğu liselerin öğrencileri ise Fransızca felsefe ve/veya sosyoloji sorularını cevaplayacaklardır.
Adayın GSÜÖSYS sınavı, ancak üniversite Yönetim Kararı uyarınca YÖK’e bağlı ÖSYM tarafından yurt çapında düzenlenen Lisans Yerleştirme Sınavında (TYT – YKS) aşağıda belirtilen şartları yerine getirdiği takdirde değerlendirilecektir:
- Mühendislik Ve Teknoloji Fakültesinin bölümleri ile Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümünü tercih eden adayların LYS yerleştirme puanına göre sıralamada MF-1 , MF-2, MF-3, MF-4 puan türlerinden en az birinden ilk 25000 adayın (buna tekabül eden yerleştirme puanının üzerinde puan alan) içinde yer alması;
- Sosyal Bilimlerin bölümleri ile Fen Edebiyat Fakültesi karşılaştırmalı Dilbilim ve uygulamalı Diller Bölümünün Fransız Dili ve Edebiyatı programını tercih eden adayların ise, LYS yerleştirme puanına göre yapılan sıralamada TM-1, TM-2 , TM-3, TS-1 , TS-2 puan türlerinden en az birinden ilk 25000 adayın (buna tekabül eden yerleştirme puanının üzerinde puan alan) içinde yer alması ;
- Her iki alanda tercih yapan adayların,ilgili alanın şartını yerine getirmesi zorunludur.
- Ancak Türkiye’deki orta öğretim kurumlarında 2009-2010 ders yılında Fransız Bakaloryası almaya hak kazanmış TC vatandaşı adayların sınavlarının değerlendirilmesi için , LYS sonuçlarına göre öngörülen ,yukarıda belirtilen şartlara bağlı olmaksızın aşağıda belirtilen “Baccalaureat” yı başarmış olmaları şartı aranmaktadır.
- Mühendislik ve Teknoloji Fakültesi’nin bölümleri ile Fen Edebiyat Fakültesi Matematik bölümünü tercih edenlerin “Bac. Sciences” ,
- Sosyal Bilimlerin bölümleri ile Fen Edebiyat Fakültesi Karşılaştırmalı Dil Bilim ve Uygulamalı Diller Bölümünün Fransız Dili ve Edebiyatı programını tercih edenlerin ise “Bac. Litteraire”, “Bac. Economie-Sociale” veya “Bac. Sciences”,
- Her iki alanda tercih yapan adayların ise , ilgili alanların şartlarını yerine getirmesi zorunludur.
Kontenjan Dağılımları
Okul Dağılım
Türkiye’de Fransızca Öğretim Yapan Okullar %25
Galatasaray Lisesi %25
ÖSS Merkezi Yerleştirme %50
Fransız Liselerine (GS Lisesi Hariç) Ayrılan Bölümlere Göre Kontenjan Dağılımları**
Uluslararası İlişkiler: 10 Öğrenci
İşletme: 10 Öğrenci
İktisat: 10 Öğrenci
Hukuk*: 12 Öğrenci
Siyaset Bilimi: 10 Öğrenci
İletişim: 10 Öğrenci
Felsefe: 10 Öğrenci
Sosyoloji: 10 Öğrenci
Fransız Dili ve Edebiyatı: 10 Öğrenci
Matematik: 10 Öğrenci
Endüstri Mühendisliği: 9 Öğrenci
Bilgisayar Mühendisliği: 9 Öğrenci
Toplam: 120 Öğrenci
*Galatasaray Lisesi’nin Hukuk Bölümü kontenjanı 13, Endüstri Mühendisliği Bölümü kontenjanı 8’dir. Toplamda Fransız Liseleri’ne ayrılan kontenjan gibi 120 kişidir.