Sınav Ne Zaman Olacak?
2021 YKS’nin tüm adayların girmek zorunda oldukları birinci oturumu Temel Yeterlilik Testi (TYT) 26 Haziran Cumartesi günü saat 10.00’da yapılacak. İkinci oturum olan Alan Yeterlilik Testi (AYT) ise 27 Haziran Pazar günü saat 10.00’da, Yabancı Dil Testi (YDT) ise aynı gün saat 15.30’da gerçekleştirilecek.
TYT Nedir? (Temel Yeterlilik Testi)
TYT; Türkçe Testi, Sosyal Bilimler Testi, Temel Matematik Testi ve Fen Bilimleri Testi olmak üzere 4 bölümden oluşur. Türkçe Testi 40 sorudan oluşur. Sosyal Bilimler Testi; Tarih (5), Coğrafya (5), Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi(5) ve Felsefe (5) alanlarında öğrencilerin bilgilerini ve çoğunlukla yorumlama becerilerini ölçmeyi amaçlar ve 20 sorudan oluşur. Fen Bilimleri testi ise Fizik (7), Kimya (7) ve Biyoloji(6) sorudan oluşmaktadır.
Temel matematik testi; 40 sorudan oluşup 9. ve 10 sınıfta öğrenilmiş konular bu sınav içerisinde yer alır. 9. sınıf müfredatında sayı kümeleri, bölünebilme kuralları, birinci dereceden denklem ve eşitsizlikler – üslü/köklü ifadeler ve denklemler ile özellikle denklem ve eşitsizlik uygulamaları olan farklı tür problem soruları gelmektedir. 10. Sınıf konularında ise ikinci dereceden denklemler, fonksiyonlar, permütasyon, kombinasyon ve olasılık konularının yanı sıra geometri alanında da üçgen, dörtgen ve katı cisim kavramlarına ilişkin soruların her sene olduğu gibi gelmesi beklenmektedir.
Bu test öğrencilerin genel olarak soruyu anlayıp, problem çözme ve yorumlama yeteneklerini ölçmeyi amaçlar ve genellikle günlük hayat problemlerine uyarlanarak yeni nesil soru tipi olarak öğrencilerin karşısına çıkmaktadır. Yani, bu sınav; ağırlıklı olarak temel matematik bilgisini sınamakla beraber adayların anlama-yorumlama, muhakeme etme ve hızlı düşünme kapasitelerini de ölçen bir sınav olduğunu söyleyebiliriz.
AYT nedir?
TYT sınavından bir gün sonra yapılması planlanan AYT oturumu ise 40 Matematik 40 Türkçe 40 Fen Bilimleri 40 Sosyal Bilimler olmak üzere toplam 160 sorudan oluşmakta ve 180 dakikalık sürede öğrencilerden sınavı tamamlamaları istenmektedir.
Adaylar kendi tercih edecekleri bölümlerin doğrultusunda soruları çözecekler. İlk aşamaya göre bu ikinci oturumda daha çok öğrencilerin kendi alanlarında bilgi seviyelerini direkt olarak ölçecek sorular bulunmaktadır.
Örneğin; sayısal alanındaki bir öğrenci için çözülmesi beklenen testler Matematik 40 soru ve Fen Bilimleri testi 40 soru toplam 80 sorudur. Verilen süre 180 dk. olunca soru başına 2 dakika 25 saniye gibi bir süre düşmektedir. Yine daha güçlü olduğunuz testten arttırılan süre diğer testteki sorulara ek süre olarak geri dönecektir.
Sınavlarda Zaman Yönetimi
Diğer bir önemli konu ise bu sınavda zaman yönetimidir. Toplam 120 sorunun bulunduğu ve 135 dakikalık süre içerisinde öğrencilerden cevaplamaları beklenmektedir. Öğrenciler zaman zaman bu süreyi yönetmekte zorlanmakta hatta bazı soruları okuyamadan sınavı bitirebilmektedir. Bu nedenle bilginin kendisi kadar sürenin de iyi yönetebilmesi bu sınava yönelik beklenen bir beceri unsurudur. Bunun içinse genel olarak sorular için ayrılacak maksimum sürenin belirlenmesi, sorularla inatlaşılmaması, soruların kendine has mantıklarının bulunup en kısa ve doğru çözüm yönteminin seçilmesi önem arz etmektedir. Tüm öğrencilerin ayrıca sınav öncesi yaptıkları denemelerinde zamanı aktif olarak dahil etmesi de sınav günü yaşanacak genel durum hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlayabilir.
Kitle sınavlarının genel olarak %10’u çok zor ve eleyici, ayırt-edici olarak ifade edilen sorulardan oluşmaktadır. Klasik soru modelinin dışında bulunan bu özgün sorularla yukarıda da belirtildiği gibi cevap bulunamadığı takdirde inatlaşmak, öğrencilere vakit kaybı ve bir panik hali yaşatır. Bu gibi durumlarda için ilk etapta, zorlanılacağı düşünülen sorularda; fikir sahibi olunmadığında soruyu işaretleyip geçmek, sonrasında geri dönerek tekrar çözmeye çalışmak zamanın daha verimli kullanılmasına imkan tanıyacaktır.
Sınav Öncesinde ve Esnasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
– Bina önlerinde yığılmayı önlemek ve sosyal mesafeyi korumak için adaylardan sınava en fazla bir yakını ile gelmesi istenecek.
– Sınav binalarının bahçelerine adaylar ve görevliler dışında hiç kimse alınmayacak.
– Sınav binasına girişte, bina içerisinde ve sınav binasından çıkışta adayların sosyal mesafeyi korumaları için görevliler tarafından yönlendirme yapılacak.
– Bina girişinde adayların ellerine dezenfektan uygulanacak.
– Bina girişinde adaylara maske dağıtılacak.
– Bina girişinde adaylara el dezenfektanı dağıtılacak.
– Adaylar kendi maskeleri, siperlikleri ve el dezenfektanlarıyla sınava girebilecekler.
– Sınav görevlileri lateks eldiven kullanacak.
Hayat yolculuklarının kritik dönemeci olan bu süreçte sınava girecek tüm adaylara başarılar dileriz.