18 Kasım 2020 tarihinde duyurulan kısıtlamalar dahilinde Milli Eğitim Bakanlığı kararınca tüm eğitim kurumlarında 31 Aralık 2020 tarihine kadar tamamen uzaktan eğitime geçiş yapıldı. Bu süreç pandeminin başında olduğu gibi uzaktan eğitimde daha deneyimli hale gelinmiş olsa da ister istemez fiziki dersler ile uzaktan eğitim sürecinin karşılaştırılması durumunu tekrar gündeme getirdi.
Uzaktan Eğitim mi Yoksa Yerinde Eğitim mi?
Peki eğitim uzaktan mı yoksa yerinde mi olmalı? Bu konuyla ilgili birçok akademik çalışma ve araştırma şüphesiz mevcut. Konunun özü ise öğrencilerin teknolojinin içine doğmuş olmasına rağmen derslerin uzaktan olması konusunda mesafeli ve çekimser kalmalarına dayanıyor. Öğretmenler ve eğitmenler ise kendilerini geliştirdikleri ölçüde uzaktan eğitim derslerini fiziki dersleri aratmayacak nitelikte yapabiliyorlar.
Okullar, Yüz Yüze ve Yerinde Eğitim
Okulların, eğitim kurumlarının elbette yeri bir başka. Sadece eğitim açısından değil, beşeri ihtiyaçlardan doğan sosyalleşmeyi sağlama gibi bir misyonları olması gerçeği de cabası. Öğrencilerin öğretmenlerle ve kendi aralarında fikir paylaşımına girebilmesi, topluluk içinde kendini ifade edebilme yetisi, arkadaş edinebilme becerilerini desteklemesi gibi önemli kazanımlar sağlatan eğitim kurumlarının uzaktan eğitime dönmesi bu kazanımların da yara almasını beraberinde getiriyor.
Uzaktan Eğitimin Avantajları ve Faydaları
Bu mesafelere rağmen uzaktan eğitim, öğrencilerin uzun vadede öğrenmeleri gereken bilgilerin kazanılmasında ve eğitim devamlılığını sağlamakta çok önemli bir yere sahip. Bu nedenle uzaktan eğitimin verimliliği açısından önyargılardan kurtulunması son derece önemli. Özellikle öğrencilerin ölçme-değerlendirme yöntemleri olan sınav notları ile kendilerini eşleştirmesi, bilgiyi öğrenmek, özümsemek yerine sınav odaklı bakış açıları geliştirmiş olmaları problemi ile karşılaşılmakta. İçinde bulunulan pandeminin bir gün bitecek olması ve yaşamın devamlılığı göz önünde bulundurulursa uzaktan eğitimde sınav takibinden bağımsız olarak bilgilerin öğrenilmeye odaklanılması, öğrencilerin hem ileriki sınıflarda rahat edebilmesi ve hem de bilgi temellerinin sağlam olması açısından kritik bir konu. Öğrencilerin öğrenmeye olan meraklarını, bildiklerini arttırmalarını, öğrenme olgusunun sınav ve testlerden bağımsız olması gerekliliğini, geleceğimiz olan neslin daha iyi yetişmesini sağlamak amacıyla hem öğretmenler hem de ebeveynler olarak onlara anlatmak, ifade etmek uzaktan eğitim sürecinin başarılı geçmesinde önemli bir rol oynayacaktır.
2021 yılının şimdiden çok daha iyi olması, pandeminin bitmesi dileklerimizle, 2020-2021 Eğitim-Öğretim yılının 1.döneminin kalan kısmında tüm öğrencilere başarılar diler, uzaktan eğitim sürecinde öğrenecekleri bilgilere mutlaka yoğunlaşmaları gerektiğini ve bu dönemin geçici olduğunun unutulmamasını tüm öğrencilere hatırlatırız.
Château Uzaktan Eğitim Sistemimizden Örnekler