Resetting Anger in Children

Öfke diğer duygular gibi insanların sahip olduğu doğal bir duygudur. İnsanları tehlikeli yaşam olaylarına karşı korur ve güvenliği sağlar. Fakat diğer duygulardan farklı olarak öfkenin dışavurumunun nasıl gerçekleştirileceği yani öfke kontrolünün nasıl sağlanacağı önemlidir. Buradan hareketle asıl amaç çocuğun öfkesini sıfıra indirmek değil, ona öfkesini nasıl kontrol edebileceğini öğretmektir.

Çocuk öfkelendiğinde ebeveynlerin tepkisi nasıl olmalıdır?

  • Çocukların öfkelerinin uç noktaya çıktığı anda çocuğu cezalandırmak, çocuğun verdiği tepkinin aynısını vermek hatta onunla konuşmak bile bir çözüm yolu değildir. Bu yöntemler onun gerginliğini arttırmakta ve daha sert davranışlara yol açmaktadır.
  • Öfkenin artması durumlarına karşı sakinlik korunarak çocuğun da sakinleşmesi beklenmeli, daha sonra onunla konuşulmalıdır.
  • Öfkenin yükseldiği durumlarda insan bedeninde bir enerji birikir ve bu enerjinin atılması gereklidir. Bu nedenle ev içerisinde çocuğun enerjisini atabileceği bir ortam sağlanmalıdır. İçerisinde oyun hamuru, çizebileceği kağıt, boya kalemleri, sarılabileceği ayıcık ya da yastık bulunan bir oyun alanı oluşturulmalı ve bu materyallerle çocuğun enerjisini atması sağlanmalıdır.
  • Bu enerji atma alanı daha önceden çocuğa tanıtılmalı, ebeveynlerle bu alanda bir sakinleşme draması gerçekleştirilmelidir.

Merve Nazlı

Château Eğitim Uzman Psikolog & Aile Danışmanı

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Inquire now

Give us a call or fill in the form below and we will contact you. We endeavor to answer all inquiries within 24 hours on business days.
open chat
WhatsApp contact